dimecres, 6 de juliol del 2022

EL ROSSEGALL i BAIX A MAR...un llibre amb història!

Molt interessant  el llibre El Rossegall i Baix a Mar Les meves vivències de Camèlia Ferrer Garriga, editat per El Cep i la Nansa Edicions (promotor: Edita.Cat.)

Aquesta petita història del Rossegall, aquell petit bar-restaurant elevat a la categoria de mite, també és una magnífica drecera per conèixer la vida del barri de Baix a Mar, a Vilanova i la Geltrú. Moltes de les històries que s’hi expliquen són memòria de la memòria. Històries transmeses per pares i avis en moltes i llargues sobretaules. El Rossegall fou espai de trobada d’alguns intel·lectuals d’aquí i de fora, és cert, però per damunt de tot fou la casa comuna on convivien persones senzilles de la barriada, mariners i terraires units per un sentit de pertinença que començava a Baix a Mar i acabava en la reivindicació d’una Catalunya sotmesa, però no vençuda. Aquesta narració és, també, una part de la història d’aquell tros de platja, el “trajo” de llevant, on les famílies que hi vivien estaven ben relacionades, i algunes fins i tot emparentades.

Rossegall: Ormeig de pescar, semblant a l’artet però més petit que, calat des de terra o des d’una barca, s’estira de la platja estant.

Local Rosegall: va ser obert al públic l'any 1943 com societat per una colla d'amics, més tard van obrir un "xiringuito" i l'any 1945 van reobrir i gestionar la sala cafè del Pòsit de Pescadors. La societat El Rosegall va durar uns nou anys fins que es va traspassar.

EL PUNT DE LLIBRE


LA POSTAL 


L'AUCA