dilluns, 21 d’abril del 2008

SANT JORDI 2008 (1) El disseny del punt

FELIÇ DIADA DE SANT JORDI

D'Horus i el Cocodril a Sant Jordi i el Drac, és el títol d'aquest punt de llibre que he fet per la diada de Sant Jordi. Vaig quedar molt sorprès al trobar que el símbol o mite de Sant Jordi i el drac, també en els seus orígens venia de l'antic Egipte. Sant Jordi és un personatge simbòlic que procedeix d'Egipte i té un valor benèfic i protector.
Actualment a Egipte es poden trobar moltes representacions populars de Sant Jordi i el drac, i tenen una forta tradició en l'església Copta. La substitució del cocodril pel drac es va produir a Europa occidental al gust de l'època.

En la imatge de dalt del Museu del Louvre de Paris, es pot veure a Horus vestit de legionari roma, amb el cap de falcó (animal que representa a Horus) i muntat a cavall clavant una llança al cocodril.
En la mitologia egípcia aquesta iconografia representa la lluita entre Horus (heroi religiós i salvador) i Seth que representava el mal. Conceptes fàcilment exportables al cristianisme. Va ser la transició entre l'antiga religió egípcia i la futura religió cristiana, filtrada pels legionaris romans d'Egipte, que no només es van emportar a Europa objectes artístics, sinó també una part de la cultura i religió del Nil.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola, On es pot comprar aquest llibre?

Jordi
prisma.rv@gmail.com