dilluns, 20 de juliol del 2015

23 i 24.- "Carpa Juanita i Porró" Col·lecció de punts de llibre de Titelles Guinyol Didó"

 Han sortit els punts de llibre  núm. 22 i 23.-  Les titelles "Carpa Juanita i Porró" de la Cercavila de la Festa Major, de la col·lecció de punts de llibre "Titelles Guinyol didó"

23. Carpa Juanita
 Quan el Ramon va crear la cercavila amb titelles, no podia deixar d'incloure l'element que representa el personatge vilanoví més conegut internacionalment, amb el permís dels grans i nombrosos artistes presents i passats que honren casa nostra.  D'aquesta manera, la carpa i el porró (que protagonitzarà el propers punts de llibre), dansen en el seu teatret davant del públic de les viles que visita la nostra companyia.


24. Porró
 És el company inseparable de la Carpa Juanita, a qui també agradaven els espaguetis i menjar de cullera.  L'estimat Roig Toqués no posava vi al porronet de la carpa, sinó un brou especial de fórmula secreta que devia estar deliciós, perquè de seguida que l'acostava a la bassa on vivia la Juanita, ella treia la boqueta fora de l'aigua i podies veure com l'obria i tancava amb anticipació llaminera.  Com més visites rebia, més demostracions de porró i més contenta es posava la carpa.  Potser alguna jornada la devia acabar amb una culleradeta de  sals de fruites per a combatre la indigestió.


Un record emocionat per a l'estimat Francesc Roig Toqués, que mai es cansava de mostrar-nos les sorprenents habilitats de la carpa a petits i grans.  No cal que us digui que va quedar encantat quan li vaig presentar els dos titelles.


CERCAVILA DE LA FESTA MAJOR DE VILANOVA I LA GELTRÚ
La Carpa Juanita i Porró:
És un peix acompanyat del porró, estan fets de fibra de vidre i la Carpa fa 160cm d'alçada, 90cm d'amplada1 160cm d'allargada i pesa 72kg. En quant al color inicialment els dos eren d'un color rosat, però els van repintar d'un gris platejat, acutalment la Carpa és d'un color vermell acompanyat de taronja, i el porró verdós, s'assemblen molt més a una Carpa i un Porró reals.
En quant a la música, ballen les típiques cançons de Festa Major, i a part el músic , Blas Conscollar Santaliestra establert a Sant Pere de Ribes i d'origen aragonès va crear el 1995 una cobla per a ells dos.
I en quant als portadors es distribuïen en dos grups de tres, repartits entre la Carpa i el Porró. Cadascun realitzava una tasca rotativa; mentre l’un portava la bèstia, l’altre la guiava i el tercer s’encarregava del material pirotècnic.
Dades sobre la Carpa i el Porró:
Són considerats les besties del barri de mar i van ser presentat l'any 1985 per les festes de Sant Pere. Es van construir inspirats en la "Carpa Juanita" que és una Carpa que trobarem en el Museu de Curiostitats Marines Roig Toqués, en el que al entrar al recinte trobarem un estanc on viu aquesta carpa que té les característiques de menjar fideus amb cullera i beure vi d'un porró.
La idea de dur a terme aquest entremés surt de Joan Torelló, i el projecte és encarregat al artista vilanoví Joan Ill i a Albert Albà del taller "L'estaquirot" que porten endavant el disseny i la seva creació.
Situació dins les Cercaviles:
Actualment segueixen als dracs de la Geltrú en qualsevol Processó de Festa Major a Vilanova i la Geltrú.