diumenge, 26 de juliol del 2015

25.- "GEGANT DE LA PORRA " Col·lecció de punts de llibre de Titelles Guinyol Didó"

Ha sortit els punt de llibre  núm. 25.-  La titella "GEGANT DE LA PORRA" de la Cercavila de la Festa Major, de la col·lecció de punts de llibre "Titelles Guinyol didó"


25.- Gegant de la Porra
És el gegant gros de Vilanova i sempre causa gran sensació quan apareix en l'escena del teatret acompanyat de la seva geganta, ballant davant del decorat de la plaça de la Vila.  Són els titelles més grans de la troupe i la carcassa de fusta és una rèplica en petit de l'armadura dels gegants reals. 
El Ramon diu que el gegant de la porra li recorda la seva infantesa i el Panxo, aquell veí dels seus avis tan gran i fort i ben enfaixat que sempre el feia ballar.  El Panxo era el cap de colla dels entremesos de Vilanova i tenia un company a qui deien "el sord", tot i que no ho era de sord, que també portava el gegant.  Des de ben petit, quan veia el Panxo o el "sord" pel carrer, sempre pensava en els gegants i en la Festa Major i em feien ben content! 
Si esteu interessats us podeu posar amb contacte amb Ramon Sánchez a:  info@titellesguinyoldido.com  tlfno. 938153889
http://www.titellesguinyoldido.com

Del llibre "Ara vénen els gegants" de l'any 2009 (300 anys de gegants) hi ha aquesta
menció dels gegants de titelles didó i també parla del meu altre
bloc https://gegantdelaporra.wordpress.com/


CERCAVILA DE LA FESTA MAJOR DE VILANOVA I LA GELTRÚ


El Gegant de la Porra:
Qui no s'ha quedat amb la boca oberta al veure el Gegant de la Porra i la Geganta Grossa?
Recordo que a la trobada internacional de gegants de Matadepera, l'any 1982, tothom va quedar meravellat.  

La tradició dels gegants té la seva base en el ritus mágico religiosos de la civilització celta, a partir dels quals han evolucionat. La primera data que tenim de l'aparició de gegants, és del segle XI, on els trobem molt vinculats a l'església. A poc a poc, els gegants van deixant de banda el caire religiós per convertir-se en una representació de la ciutat. A Vilanova, els gegants apareixen per primer cop l'any 1709. Aquests gegants pateixen transformacions i reformes; canvien de vestuari, d'aspecte...fins que l'any 1936, es perden a Barcelona per culpa de la guerra civil.  Vilanova i la Geltrú restà sense gegants fins l'any 1941, en què Salvador Juncosa donà a la ciutat una parella de gegants fins l'any 1948, es realitzà la tasca de recuperació dels gegants per part d'un grup de persones del “ Fomento Villanovés” i el senyor Enric Cristòfol Ricart s'encarregà de cercar la documentació i la realització la dugué a terme la Casa Ingenio de Barcelona. 
El 5 d’agost de 1948 Vilanova i la Geltrú va torna a tenir dues parelles de gegants. 
El Ramon  parla del mític "PANXO" (Francesc Bruna) geganter de finals dels anys 50 i començament dels 60, si mireu bé hi ha una gran semblança del Gegant de la Porra amb el Panxo.
El Panxo va ser uns anys veí meu fins la seva mort i el seu fill Francesc m'ha confiat les fotos de la seva família vinculares amb els gegants, les podeu veure a l'altre bloc que tinc "El Gegant de la Porra":

 https://gegantdelaporra.wordpress.com/2015/07/19/gegants-i-geganters-dels-anys-60-drac-i-mulasses/