dissabte, 29 d’agost del 2015

27.- Mulasseta "La Presumida" Col·lecció de punts de llibre de Titelles Guinyol Didó"

Ha sortit els punt de llibre  núm. 27.-  La titella Mulasseta "La Presumida" de la Cercavila de la Festa Major, de la col·lecció de punts de llibre "Titelles Guinyol didó"


27. Mulasseta "La Presumida"
Ramon Sánchez Martí de titelles didò ens explica les anècdotes de la mulasseta “La Presumida".
Aquest titella és la mulassa mitjana de Vilanova i la Geltrú i té una manera de ballar més tranquil·la  que la grossa, que la coneixereu en el proper punt de llibre.

La mulassa Presumida em porta tendres records d'infantesa.  Quan jo era petit acompanyava el meu avi (Francesc Martí i Martí, "el Catalí") a sota de la mulassa grossa i sovint li preguntava:  "avi, quan podré portar la mulassa?"  El meu avi em responia: "quan siguis una mica més gran ...".  I quan la mulasseta va arribar a Vilanova, de seguida me la van deixar portar, primer a la part del darrere i a partir dels onze anys, ja vaig poder posar-me a sota de la part del cap, juntament amb el Josep Durán i el Joan Domingo González.  Tots tres vam ser els portadors d'aquella època.  El Josep Durán va passar a portar la Mulassa grossa, perquè era més gran que nosaltres i el Joan Domingo González va passar després al ball de bastons de la Geltrú perquè el seu pare, el Senén Domingo, va ser l'impulsor de la recuperació d'aquest ball.

Si esteu interessats us podeu posar amb contacte amb Ramon Sánchez a:  info@titellesguinyoldido.com  tlfno. 938153889
Ramon Sánchez Marti a la plaça de les Neus el gener del 63, que devíem haver
sortit per la Festa Major petita de Vilanova. Aquell dia vam veure
arribar un munt de falangistes amb camises blaves.  Com que el meu avi havia fet la guerra a l'altre bàndol, em va fer córrer per amagar-nos a sota la mulassa grossa i no haver de cantar i "aixecar el braç" amb els falangistes.  I allà ens vam quedar una bona estona, fins que va acabar l'acte.
CERCAVILA DE LA FESTA MAJOR DE VILANOVA I LA GELTRÚ

LA MULASSA:

La Mulassa és una figura festiva en forma de mula, més o menys grossa. La transporten, posant-se en el seu interior, dues persones que la fan ballar i ambular amunt i avall,  durant el seguici de les cercaviles i processons festives locals. Aparentment sembla que la seva funció principal era similar a  la resta de figures de la cercavila: gegants, dracs, bous, àligues, etc.

La Mulassa més antiga que es coneix a Catalunya es la d´Olot que data de l’any 1414. Els indicis històrics de la nostra Mulassa es remunten a finals del S.XVI i principis del S.XVII.
L’any 1629 "l’obra de l’església de Sant Antoni" va pagar per despeses de la Mulassa, 16 sous i a l’any 1658 comencen a constar pagaments als portadors de la Mulassa. Fins l’any 1779 la Mulassa era un animal ferotge i ofensiu, ja que anava a la processó espetegant i llançant foc per la boca, a partir d’aquesta data i com a conseqüència d’unes disposicions oficials dictades a Barcelona va deixar de llançar foc, passant a ser un animal pacífic.

Podem dir amb certa seguretat que l’indumentaria actual de la Mulassa parteix de l’any 1869 i que l’actual cap és una reproducció de la de 1902 i aquesta de l’anterior. L'Agost de 1946 un grup de socis del "Fomento Villanovés" es proposen recuperar per la propera Festa Major de 1947 , el ball de Diables i la Mulassa, fita que varen aconseguir amb molt d’èxit i encert sobretot amb la Mulassa que al llarg de 50 anys ha anat sortint cada Festa Major. Mes endavant amb l’arribada dels ajuntaments democràtics el 1978 la Mulassa fou cedida a l’entitat A.E Talaia i  posteriorment al renunciar-hi aquesta,  el 1992 , el grup de mulassers és va integrar com a colla dins L’Agrupació de Balls Populars.
 Actualment hi ha tres mulasses: la grossa,  de 1946 anomenada "La boja", la mitjana o "Presumida" de 1955 i la petita "Cabreta", la dels més petits,  construïda el 1984, que van acompanyades de gralles i tabals.