dissabte, 3 d’octubre del 2015

29.-"Drac de Vilanova" Col·lecció de punts de llibre de Titelles Guinyol Didó"


Ha sortit el punt de llibre  núm. 29.-  La titella "Drac de Vilanova" de la Cercavila de la Festa Major, de la col·lecció de punts de llibre "Titelles Guinyol didó"

29.- "Drac de Vilanova"
Ramon Sánchez Martí de titelles guinyol Didó ens explica les seves titelles, en aquest cas El Drac de Vilanova:
Un altre dels titelles preferits de la mainada (i d'algun més grandet).  Com podeu veure, porta dos suports per posar-hi foc i quan surt a escena, apaguem les llums del teatret i encara llueixen més les espurnes que li surten de la boca mentre balla al so de les gralles.
Entre els anys 65 i principis del 70 els portadors del drac de Vilanova de veritat eren el Pericu del carrer de Barcelona, el meu avi Francesc Martí i Martí "el Catalí" i  l'Àngel.
El drac any 1948
"50anys del Arrivo del Drac" 
(1948/1998)
Dibuix de Sebastià Serra
Tinc un record que hagués pogut acabar en tragèdia.  Un dia de Festa Major, a la plaça de la Vila, el Pericu portava el Drac i el meu avi portava els coets en una motxilla molt senzilla a l'esquena.  Quan el Pericu feia ballar el drac, una espurna va caure dins la motxilla i va començar a encendre els coets.  Una colla de valents va arrencar la motxilla de l'esquena del meu avi, perquè ell no se la podia treure, i els coets van explotar al terra de la plaça.
A l'època es feia servir l'anomenat "coet borratxo", coets que fan ziga-zagues d'uns 40-50 metres per terra.  Imagineu-vos el pànic monumental a la plaça de la Vila!

El meu avi es va espantar bastant, però l'endemà va tornar a carregar el drac i la motxilla dels coets.  Gràcies als herois anònims d'aquell dia, vaig poder gaudir del meu avi uns anys més.

Si esteu interessats us podeu posar amb contacte amb Ramon Sánchez a:  info@titellesguinyoldido.com  tlfno. 938153889
http://www.titellesguinyoldido.com

CERCAVILA DE LA FESTA MAJOR DE VILANOVA I LA GELTRÚ

Drac de Vilanova:

L'Olimpiada Popular
del 1936 on has va perdre el Drac.
"50anys del Arrivo del Drac"
(1948/1998)
Dibuix de Sebastià Serra
Podria ser que encara fos més antic, però les primeres notícies documentades que tenim del Drac de Vilanova i la Geltrú es remunten al 1830. De la forma d’aquest primer Drac només en tenim alguna fotografia a l’arxiu comarcal, i alguns dibuixos artístics com la famosa pintura a l’oli d’Enric Cristòfol Ricart, del 1925, titulada Drac de Vilanova. Durant la Olimpíada Popular, amb l’esclat de la Guerra Civil, aquesta figura és abandonada a Barcelona i es perd.
 Després de la guerra civil i de 10 anys d’absència en qualsevol celebració, el Drac de Vilanova apareix el divendres de Carnaval de 1948 amb aspecte renovat gràcies al Foment Vilanoví, amb el disseny de E.C. Ricart.
L’any 1959 una explosió d’un coet li fa malbé el cap i es decideix fer-li un cap nou mantenint la estructura del cos. El drac de Ricart amb el cap nou (bastant diferent de l’antic) aguanta fins al 1981, quan la figura ja és cedida als portants del Coro. Degut a que aquesta està força malmesa, s’encarrega la construcció d’una rèplica a un taller del Nona de Mataró.
El drac a Barcelona (davant del Liceu)
El Drac ja porta el cap restaurat
o sigui que devia ser  l'any 1960.
El Pericu a l'esquerra i el que porta
el cartell és el Francesc Bruna
"Recull de fotos familiars de Francesc Bruna"
Durant la dècada dels 80 la rèplica del drac fa la seva funció però urgeix una nova figura, ja que la actual era un xic torta i desequilibrava els portants, així que s’encarregà als titellaires L’Estaquirot la construcció d’un nou drac basat en el model original d’abans de la guerra. Així, al 1991, s’estrena la figura actual, feta amb fibra de vidre, més esvelta, dinàmica i resistent, i que es manté fins a l’actualitat.
El Drac de Vilanova i la Geltrú, a diferencia dels altres entremesos de la ciutat que inicialment pertanyien a l’Orde de Sant Antoni, sempre ha estat de titularitat municipal.
 En els seus inicis la colla de portants era formada per tres bastaixos que, de manera remunerada, treien el Drac a les cercaviles. Posteriorment, al 1948 el Foment Vilanoví recuperà el Drac durant uns anys, i després tornen a fer-se càrrec portants remunerats.
 A la dècada dels 70, en plena efervescència de la recuperació dels elements folklòrics, es crea la Comissió de Recerca i Promoció de la Cultura Popular, formada per vilanovins i vilanovines de vinculats a diferents colles i associacions per tal de donar forma a les festes populars del futur: obertes, participatives, organitzades per la gent del poble i no per les autoritats com es feia fins aleshores. La Comissió cerca per les diferents entitats socials de la ciutat portants voluntaris que es facin càrrec dels diferents entremesos populars, i així, la Talaia es fa càrrec de Les Mulasses, l’Acord dels Nans, els Bordegassos dels Gegants petits, i el Coro del Drac.
 La nova colla de portants neix amb la intenció de recuperar l’esperit i les formes del Drac de 1936, un drac popular i festiu, vinculat estretament al Carnaval. Amb el naixement de La Unió Vilanovina, formada de la unió de l’Acord i el Coro, els nans es cedeixen a l’Agrupació de Balls Populars però la colla de portants del Drac es reforça i s’amplia, i es manté viva i activa fins a l’actualitat.
L’esperit carnavalesc del Drac de Vilanova ve d’antic. Algunes de les primeres referències documentades del Drac són de la seva participació a l’Arrivo de Carnestoltes de 1856. Posteriorment hi participà habitualment fins al període de la guerra i la dictadura. Amb la recuperació del Carnaval al 1976, el Drac torna a sortir encapçalant la comitiva de l’Arrivo cada any. 
Així doncs, no és d’estranyar que la cessió del Drac durant la seva recuperació al 1979 fos per una de les entitats amb més projecció carnavalera de la ciutat, i que continuà la tradició de fer aparèixer el Drac a l’Arrivo fins a mitjans dels 90.