dimecres, 30 de desembre del 2020

Bruguera


Un punt de llibre de Penguin Random House Grupo Editorial ha on presenta una col·lecció de luxe per col·leccionistes de l'editorial Bruguera i a mi m'ha fet recordar aquells personatges de la Bruguera de quan llegia els seus tebeos i còmics.
Muchas gracias Justa por hacerme llegar el marcapáginas.

 Zipi i Zape son dos personatges de ficció de còmic bessons protagonistes d'una sèrie de còmic amb aquest nom, obra de Josep Escobar. Són pràcticament idèntics, només els distingeix el color dels cabells, Zipi té els cabells rossos i Zape morens. Aquests dos personatges protagonitzen històries d'entremaliadures a l'època franquista. Els seus noms provenen del mot zipizape, que en castellà significa 'daltabaix', 'gresca'.


Deliranta Rococó va ser una sèrie d'historietes creada per Martz Schmidt per a les revistes "Mortadelo" i "Súper Mortadelo" d'Editorial Bruguera en 1979.Va comptar amb guions de José Luis Ballestín, Jaume Ribera, Aurelio Soto o Montserrat Vives.







Gordito Relleno és un personatge de ficció de còmic de l'escola Bruguera creat per José Peñarroya Peñarroya (Forcall, 1910-Barcelona, 1975), es va publicar per primera vegada al número 31 de la revista Pulgarcito publicat el 30 de gener de 1948.







Los cuentos del tío Vázquez és una sèrie de còmic creada el 1968 per Vázquez per a la revista Din Dan de l'Editorial Bruguera, debutant al seu número 27 del mes d'agost.

La sèrie va començar com una narració de contes narrats pel propi Vázquez als seus creditors per evitar pagar-los, però va canviar a partir del nº147 (1970).

Com acostumava a passar amb Vázquez, al no lliurar puntualment les seves historietes algunes de les pàgines d'aquesta sèrie van ser escrites i dibuixades per altres autors que treballaven a l'estudi de l'Editorial Bruguera.

Després de la cancel·lació de "Din Dan", la sèrie va aparèixer a altres revistes de la casa, com "Sacarino" (1975) i "Super Carpanta" (1977-1981), "Super Mortadelo" (1972-1986) i "Bruguelandia" (1981-1983).

Algunes de les historietes van ser recopilades en el número 25 de la col·lecció Olé el 1971. En 2010, i aprofitant l'estrena de la pel·lícula El gran Vázquez, Edicions B va tornar a reeditar-ho.


La família Ulisses és el nom d'una sèrie de còmic d'humor, dibuixat per Benejam (1890-1975) i aparegut a la revista TBO des del 1945. Aquesta sèrie és la més recordada de l'autor, a les historietes hi retrata una societat de post-guerra civil espanyola on la classe mitjana baixa fa esforços per convertir-se en mitjana alta.



Pepe Gotera y Otilio, chapuzas a domicilio és una sèrie de còmics creada per Francisco Ibáñez el 1966, sent la seua primera aparició en el número 269 de la revista Tío vivo.

Els personatges principals són el duet que dóna títol a la sèrie, Pepe Gotera i Otilio, que formen una particular empresa de reparacions.

Pepe Gotera és el cap, el capatàs, en resum, el qui mira i mana sense tacar-se les mans. .

Otilio és el treballador, encara que pensa més en l'hora del entrepà que en posar-se a treballar. 


Sir Tim O'Theo és un personatge de ficció i una sèrie de còmics creada per Joan Rafart i Roldán més conegut com a Raf. Va aparèixer per primera vegada com a secundari, juntament amb el seu majordom Patson, a una historieta de Campeonio a la revista Gran Pulgarcito. El director de la revista Jordi Bayona i Url li va proposar convertir-los en protagonistes de les seves pròpies historietes.





Mortadel·lo i Filemó és el còmic més popular del seu creador, Francisco Ibáñez Talavera, publicat per primera vegada el 20 de gener de 1958 al numero 1.394 de la revista Pulgarcito, i els personatges de ficció Mortadel·lo i Filemó en són els protagonistes. El còmic d'humor conta les peripècies d'aquests dos agents de l'organització secreta TIA

Mortadel·lo és un agent alt i prim, i és completament calb "gràcies" a un invent del professor Bacteri per fer créixer el cuir cabellut. Té un nas allargat i duu ulleres i un vestit negre. Es comenta que la característica que l'ha portat a la fama és que sempre s'està emprovant disfresses, amb les quals pot transformar-se, per a sorpresa de tothom.

Filemó Pi és més baix que en Mortadel·lo, i és el seu cap. Té dos pèls al cap, i duu una camisa blanca i uns pantalons vermells, encara que en els primers anys de la seva publicació duia una gran pipa a la boca i un abillament similar al de Sherlock Holmes. És qui se sol endur les garrotades quan alguna cosa surt malament.

Els seus àlbums han aconseguit vendre més de 150 milions de còpies.

                                                Bibliografia de la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure.

3 comentaris:

mondopunt ha dit...

Genials aquests aquests cómics, jo personalment m'han agradat sempre molt més que els cómics que hi ha vioència.
Montse

Justa ha dit...

Estupenda entrada ¡Cuántos momentos felices nos han dado en la infancia estos personajes!

¡Feliz Año!

Paula ha dit...

Mis primeros cómics y sin duda de los que mejores recuerdos tengo.
Te deseo un buen 2021.
Un abrazo