dimecres, 23 de juny del 2021

Recordant la revetlla de Sant Joan de quan era petit!

 

Aquells anys d’infantesa, esperàvem que vingués la revetlla de Sant Joan amb molta il·lusió i uns dies abans anàvem de bòlit per els carrers recollint fustes i mobles vells, passàvem per les cases del veïnat, tot demanat si tenien fustes o algun moble vell o andròmina per cremar, estàvem de sort ja que havia molts cellers i cases de pagès i sempre tenien o ens guardaven fustes per cremar.

La foguera la fèiem a la cruïlla del carrer de Picapedrers amb el carrer Teatre i ens reuníem els veïns dels carrer de l’Aigua, Picapedrers i Teatre. Les fustes i mobles vells ho guardàvem a la Rasa del Miquelet i alguns anys venien els nens dels blocs de Sant Joan i ens ho prenien i teníem que començar de nou.

La vigília de Sant Joan per la tarda apilàvem les fustes per la foguera entre la cruïlla del carrer Teatre i Picapedrers, un any la vam fer tan alta que els municipals ens la van fer baixar d’alçada, recordo molt bé la discussió que hi va be fins que van decidir fer dues fogueres, a dalt de les fogueres sempre posàvem un ninot.

Quan es feia fosc s’encenien les fogueres i els veïns venien a voltar-la tot tirant coets. Els veïns treien les cadires al carrer i menjàvem la coca tot fent tertúlia i nosaltres jugàvem fins que els grans és cansaven de prendre la fresca, mentrestant jugàvem i tiràvem coets, trons, martiniquès, cigronets, coets de cinc que eren petis amb metxa i voladors . Molts carrers feien fogueres i revetlles al barri de Sant Joan (llavors havien els blocs i alguns carrers), el carrer de Lepant a Cap de Creu que havia la fornícula de Sant Joan i és feia una gran festassa, també els barris de la Geltrú i a Baix a Mar.

El dia de Sant Joan al matí anàvem a veure el que quedava de les fogueres i encara és consumien les brases tot fumejant i nosaltres anàvem saltant sobre elles i les cendres.

Bona revetlla de Sant Joan!

                       Carrer Lepant cantonada amb el carrer de la Torre d'Enveja, any 1982

                       Foto de Francesc Casas/Fons Francesc Casas del Calendari de VNG 2021 

                                                                     (editorial efadós) 

Un record per el Francesc Casas autor d'aquesta magnifica foto i que ens va deixar el dia 1 de gener de 2021. (Francesc Casas E.P.D.)   

En Francesc Casas va ser veí del carrer de l'Aigua i compartíem jocs al carrer, en aquells temps que al carrer es podia jugar.


Foguera de sant Joan foto Jaume Sendra

2 comentaris:

mondopunt ha dit...

Jo també recordo l revetlla de Sant Joan molt semblant a com la relates. Crec que a tots els pobles de Catalunya s'hi feien molts focs. El què menys importava eren els petards, que si que s'en tiraven, però pocs. El proguès ho canvia tot, ara de fogueres ben poques i amb poc significat... Sempre ens quedarà la coca !!!
Montse

Senyal de plana ha dit...

I tant Montse el que menys importaven eren els petards, ja que no tothom en podien comprar i
era màgic les fogueres i és un record de tot Catalunya que ho celebrava amb molta il·lusió i amb ganes de festa.

bona diada de sant Joan!

una forta abraçada!

jaume