dijous, 27 de març del 2008

MUSEUS VILANOVINS I ELS PUNTS DE LLIBRE

Biblioteca Museu Balaguer




La Biblioteca Museu Víctor Balaguer va ésser fundada l’any 1884 per Víctor Balaguer i Cirera (1824-1901), un dels escriptors i polítics més importants del segle XIX. Romàntic i progressista, va impulsar la restauració dels Jocs Florals en llengua catalana. L’edifici va ésser construït entre els anys 1882 i 1884 per l’arquitecte Jeroni Granell. A l’entrada principal hi ha les estàtues de dos il·lustres ciutadans: l’arquebisbe Armanyà i el poeta Cabanyes.
Un magnífic edifici del segle XIX que acull la millor pintura catalana de l’època i diverses col·leccions d’art, com l’egípcia, filipina, precolombina i l’oriental. També hi ha col·leccions de Ceràmica, vidre, monedes, arts decoratives i fons dipòsit del Museu del Prado.


Punts de llibre: Los ingenios ...de la Isla de Cuba. L'Habana, 1857


Punts de Llibre del Museu:
Bust de Nena, Joan Brull, oli sobre tela, c.1900

Figures, Hermen Anglada i Camarassa, oli sobre tela, c.1900
El Porxo, Enric Cristòfol Ricart, oli sobre tela, 1918
El Drac i el dimoni fent pam i pipa d'Enric Cristòfol Ricart.


Exposicions al Museu Balaguer

Exposició El Segle XIX, políticament (in)correcte, novembre de 2002
Francisco Serrano Domínguez 1810-1885 de La Moralja política, 17-01-1874
Víctor Balaguer i Cirera 1824-1901
Práxedes Mateo Sagasta 1827-1903 de "Pasión de la Izquierda Dinástic.
El Loro, 24-03-1883




EXPOSICIÓ RAFAEL SALA 1891-1927 "L'aventura per l'art modern"
maig -agost de 2006


Exposició Joaquim Mir a Vilanova. Desembre de 2006 al abril de 2007

EXPOSICIÓ: Del Nil a Catalunya. El llegat d'Eduard Toda.
Octubre de 2007 - febrer de 2008



MUSEU ROMÀNTIC CAN PAPIOL





Casa senyorial del segle XIX transformada en museu. Una casa senyorial del segle XIX amb magnífiques estances com la sala de ball, i on trobem des de la capella familiar fins al celler, a més dels espais que ocupaven els servents. Un viatge fascinat al segle XIX.
Can Papiol va ser construïda com habitatge a finals del s. XVIII per Francesc Papiol i Padró, el qual formà part, com a diputat per Catalunya de les Corts de Cadis, dels legisladors que redactaven la primera constitució política de la monarquia espanyola, l’any 1812.


EXPOSICIÓ JOSEP BESTIT al MUSEU PAPIOL any 2003

Moment Casteller, 167x110cm. -fragment, pastell estudi- Prop. Generalitat de Catalunya. Jardí del Museu




TERRA XIX Centre d'Interpretació del Romanticisme.
"LA Masia d'en Cabanyes"


Una magnífica casa de final del segle XVIII. La moderna exposició sobre el Romanticisme es combina amb la fascinant visita a la planta noble de l’edifici, una mostra autèntica d’art i de vida quotidiana del segle XIX. Un espai per el poeta Manuel de Cabanyes (1808-1833) de recollida interior, tertúlies i lectura, de creativitat i treball. També per el gran pintor modernista vilanoví Alexandre de Cabanyes i Marquès (1877-1972) nebot net del poeta Alexandre.
Col·leccio de 10 punts de llibre del 25è Aniversari del Institut de Batxillerat Manuel de Cabanyes 1969-1994




MUSEU DEL FERROCARRIL


El Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, ofereix als visitants de totes les edats un viatge en tren a través del temps passat, present i futur d’una manera amena i didàctica, convertint el visitant en protagonista d’una experiència interactiva. Dins la variada oferta lúdica i cultural del Museu es troba la col·lecció de locomotores de vapor més important d’Europa, ubicada en un marc incomparable: les instal·lacions ferroviàries originàries del s.XIX per al manteniment i reparació de locomotores de vapor (antic dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú), constituïdes per: el pont giratori (un dels més grans de l’estat), els dipòsits d’aigua per al subministrament de les màquines, i una magnífica rotonda de gran valor arquitectònic.

Punts de llibre de la col·lecció: Puja al tren de la història!