dissabte, 30 de maig del 2015

21.- "Macer" Col·lecció de punts de llibre de Titelles Guinyol Didó"


Ha sortit el punt de llibre  núm 21.-  La titella "Macer" de la Cercavila de la Festa Major, de la col·lecció de punts de llibre "Titelles Guinyol didó" 



21. Macer (ball de nans de Vilanova i la Geltrú).-
 Ara que s'acosta l'estiu i la temporada de festes, encetem amb aquest capgròs la desfilada de titelles que apareixen a la cercavila de Festa Major, creada pel Ramon Sánchez Martí.  Aquest macer que hauria d'anar al dentista i el seu company que protagonitzarà el punt núm. 22,  van ballar en públic per primer cop a Alemanya el 1997.  La companyia va ser convidada al castell de Kulmbach per complementar una exposició de pintura dedicada a Joan Miró titulada "Ball de Colors" i allà va estrenar el seu espectacle Els Balls Populars de Catalunya.

Us desitgem que gaudiu al màxim de les nostres festivitats populars i culturals.

Si esteu interessats us podeu posar amb contacte amb Ramon Sánchez a:  info@titellesguinyoldido.com  tlfno. 938153889
http://www.titellesguinyoldido.com

CERCAVILA DE LA FESTA MAJOR DE VILANOVA I LA GELTRÚ

 El Ball de Nans o de Capgrossos de Vilanova i la Geltrú, té una llarga tradició i eren presents en la Festa Major al llarg dels anys, però com la resta d'entremesos populars de la vila van desaparèixer en el transcurs de la guerra civil. Així quan el grup del "Foment Vilanoví" va recuperar els Gegants l’any 1948 i va efectuar una subscripció popular, va tenir tant bona resposta que acabà amb superàvit. Amb aquests diners sobrants fou possible la construcció dels nans actuals que s’estrenaren durant la Festa Major de 1949, el 5 d’agost. Uns quants d'aquests nans amb petites modificacions i arranjaments posteriors són els que surten actualment. En la seva reaparició, al no tenir coreografia adoptaren la del ball de nans d’Olot, però actualment des de 1981 en tenen una de pròpia amb música composta pel Miquel González. També aquest any 1981, és confeccionaren alguns nans nous amb la imatge dels de 1949. Després s'han afegit dues parelles mes tornant així a tenir el conjunt complert.
Els seus portadors es van afegir com a colla a l’Agrupació de Balls Populars el 1987. Sempre van acompanyats per un grup de grallers i tabal. (La titella “Macer” representa el Macer Lleig que junt amb el seu company dirigeix el ball de nans)