divendres, 5 de febrer del 2016

30è aniversari de la recuperació del Moixó foguer

Aquest Carnaval anem d'aniversaris, 80 anys del últim sermó d'abans de la guerra, 40 anys del sermó oficial després de la dictadura, els 10 anys del Dolcet i al que anem a explicar el 30 è aniversari de la recuperació del Moixó Foguer per l'Orfeo Vilanoví.


El Moixó Foguer de Vilanova i la Geltrú és un personatge completament nu que, embetumat de mel, es posa dins una caixa plena de plomes d’aviram. Antigament s’utilitzava un pinzell per aplicar la mel al cos del Moixó, però en l’actualitat la mel es posa amb les mans d’una persona que l’ajuda i es treu amb aigua calenta. El Moixó Foguer duu una màscara i una mitja al cap i, totalment emplomallat, va acompanyat per una comitiva formada per gent en camisola de dormir i una xaranga.
El Moixó Foguer recorre els carrers i places de Vilanova i la Geltrú dins una caixa. De tant en tant, la comitiva fa una parada i, amb l’ajuda d’una persona que obre la tapa de la caixa, el Moixó Foguer surt i escampa la seva pluja de plomes per tot arreu.

Aquesta figura va ser recuperada per l’Orfeó Vilanoví al 1986 i en l’actualitat és un voluntari d’aquesta entitat qui cada any dóna vida al personatge. Es va renovar aquesta tradició vilanovina, recuperant la figura del xerraire, un personatge que pregona les virtuts d’aquest personatge emplomat sense explicitar-les, parlant del que no es veu però s’intueix.
Els primers anys, tal com s'havia fet sempre, sortia el dimarts una mica abans del Vidalot,
més tard la FAC va demanar de traslladar l'acte el dissabte de Carnaval, i així es va fer i ara i ha qui el vol tornar al dimarts de Vidalot




El punt de llibre i l'opuscle històric l'editat l'Orfeo Vilanoví i l'Arxiu Canyelles-Pastó, amb motiu del 30è aniversari. La Il·lustració és de la M. Victòria Canyelles i Pastó.
S'ha editat un opuscle normal i un per col·leccionistes que és el que porta la tira de fotos del Moixó foguer,
lamina del moixó foguer dibuix
de la Rosa Altès, Carnaval 1998
Moltes gràcies a la M. Victòria i a l'Emilí, grans col·leccionistes de tot el tema de Vilanova i la Geltrú per fer-me arribar el punt i els opuscles.

2 comentaris:

irati ha dit...

Gràcies per aquesta bona explicació d'un personatge tant popular al Carnaval de Vilanova.
Una abraçada
IRATI

Senyal de plana ha dit...

Moltes gràcies Irati!...m'agrada molt les tradicions!
Una abraçada!
Jaume