diumenge, 31 de desembre del 2017

l'últim dia de l'any passa l’Home dels Nassos!

Quan era petit i quan arribava els dies 30 i 31 de desembre, les persones grans em portaven de bòlit!, amb l'home dels nassos i el de les orelles.
El dia 30 de desembre passava l’home de les orelles i el 31 últim dia de l’ any passava l’home dels nassos, que mai veia i sempre em deien no la vist?… si acaba de passar!… ho encara no ho les vist?… ves amb compte que porta tants nassos o orelles com dies falten per acabar l’any!. Avui dia ja s’ha anat perdent aquesta tradició que els més grans es reien dels més petits amb aquests personatges.




Resultat d'imatges de home nassos
L'Home dels nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies li queden a l'any. Només se'l pot veure,  el trenta-u de desembre o cap d'any. En fer-se visible només el darrer dia de l'any, el personatge mitològic té, com tots els humans, un sol nas, i per tant, pot ser qualsevol persona.
Els infants no entenen aquest joc de paraules i, innocents, pensen que veuran un ésser terrible amb 365 nassos.
L'home dels Nassos té un companyó: l'Home de les Orelles. Però com que les orelles són dues, aquest personatge ens visita quan l'any encara té dos dies, i, per tant, passa el dia d'ahir.


Resultat d'imatges de home nassos
bibliografia Viquipèdia i Costumari Català de Joan Amades

2 comentaris:

mondopunt ha dit...

La llegenda de l'home dels nassos sempre ha estat present per aquestes dates a casa meva. Encara a la Ludoteca els hi expliquem als nens i nenes que venen per aquestes dates i com no ahir les meves netes van sortir a buscar-lo. Benvinguda inocència !!!! Que no la perdem mai !!!
També cel·lebrem els Sants Innocents anant a plantar llufes !!!

Montse i Domènec

Marcapaginas de Rosa y Toni ha dit...

Una entrada molt maca. Aquestes llegendes no s'han de perdre.
Bon Any Nou!!!!
Una Abraçada
Rosa