dimecres, 7 d’agost del 2024

Estem d'aniversaris...75 anys de la recuperació del Ball de Nans de Vilanova i la Geltrú

Enguany per la Festa Major ha fet 75 anys de la Recuperació del Ball de Nans o Cabeçuts, el van estrenar l'any 1949, gracies a la iniciativa de la Taula del Savis de la Societat Foment Vilanoví a partir d’una subscripció popular per la recuperació dels Gegants de Vilanova i es van destinar els diners sobrants a la reconstrucció dels Nans. 

El Foment Vilanoví llavors es deia Fomento Vilanovés i va recuperar els entremesos perduts a Barcelona que tenien que participar a l'Olimpíada Popular de l'any 1936 i que van desaparèixer quan va esclatar la Gerra Civil. 

L'any 1947 es va recuperar els Diables i la Mulassa, L'any 1948 el Drac, els Gegants Grossos i els Gegantons i l'any 1949 el Ball de Nans.

Es van estrenar per la Festa Major de les Neus de l’any 1949 i els Nans de Vilanova ballaven al so del Balls de Nans d'Olot. A partir de 1962 el ball deixà de sortir per la degradació patida i no fou fins a 1981 que la Societat L’Acord el recuperà, amb una nova coreografia renovada i amb una nova música composta per el Vilanoví Miquel Gonzàlez component dels Grallers de l'Acord.

Des del 1989, els portadors dels Nans formen part de l'Agrupació de Balls Populars de Vilanova fins a l’actualitat.

Moltes Felicitats al Ball de Nans de Vilanova i la Geltrú, coetanis meus, el van estrenar al cap de sis dies del meu naixement!


Ball de Nans Festa Major any 1949



Ball de Nans Festa Major 2024

Alguns Punt de llibre del Ball de Nans de Vilanova







INTEGRANS DEL BALL DE NANS

Els Macers el Jove i el Vell

El Manyo i la Gitana
L'Indiano i la Cubana
Els Catalans
Els Mariners

El Botiguer i la Remei
El Gepeto i la Mari Poppins
Els Tothosaps parella afegida
 al ball l’any 2001
donació “El Diari de Vilanova”
Els Nens


El Ball de Nans  Ofici de la Festa Major
el dia del 75è aniversari 5 d'agost de 2024
(Canal Blau TV) 

Any 2011

Any 2011

2 comentaris:

mondopunt ha dit...

Que bonic és recuperar tradicions! Els nans son personatges que sempre acompanyen als gegants i son molt divertits. A la mainada els hi agrada molt. A Girona, com a molts pobles i ciutats, també tenim els nostres (a Salt també) i son molt estimats. Tenim els punts de llibre, com no a la secció de Cultura Popular Catalana.
Montse

Senyal de plana ha dit...

Si es molt bonic recuperar tradicions i entremesos populars a Catalunya estem ven servits!...Cada poble té els seu.
una abraçada.