divendres, 2 d’agost del 2024

Estem d'aniversaris...750 anys de la Carta Pobla

Aquest 2024 es commemora el 750è aniversari de la concessió, per part del Rei Jaume I, de la carta Carta Pobla a la Vila Nova. Es tracta d'un document reial datat del 1274, que va suposar el primer reconeixement administratiu de l'assentament que feia uns anys creixia fora de les muralles de la Geltrú. Aquest text es considera la gènesi del municipi que més tard acabaria essent Vilanova i la Geltrú.

 El dia 27 de juliol va fer 750 anys que el Rei Jaume I dit el Conqueridor va concedir la Carta Pobla a la Vila Nova, donada a la ciutat de Barcelona a sis de les Kalendes d'agost (XXVII de juliol) de l'any del Senyor MCCLXXIV.

El pergamí original de la Carta Pobla és el document amb els qual el 29 de juliol de 1274 el Rei Jaume Primer concedia franqueses a totes aquelles persones que anessin a viure a un nou poble que aleshores es coneixia com a Vila Nova de Cubelles. És un document clau en la història local, no només de Vilanova, sinó de la resta de municipis de la comarca. Amb la Carta Pobla els nous habitats aconseguien cinc exempcions a perpetuïtat i dues temporals i sobretot s’alliberaven dels mals usos que exercien els senyors feudals. El rei a canvi, obtenia l’adhesió del poble.

Com diu la llegenda o veritat uns habitants de la Geltrú que no estaven d'acord amb els mals usos del Feudal de la Geltrú, van anar a viure l'altre banda de la muralla de la Geltrú, terrenys del Castell de Cubelles i en mica en mica hi van anar altres, es va forma un nucli de població anomenada Vilanova de Cubelles fins que el Rei Jaume I va concedir la Carta Pobla, anys més tard la Geltrú es va integrar a Vilanova i fins ara és Vilanova i la Geltrú.


El que queda del pergamí de la Carta Pobla
Biblioteca Museu Víctor Balaguer
  
Placa Carta Pobla a l'entrada de l'Ajuntament

Placa Unió de Vilanova amb la Geltrú
a l'entrada de l'Ajuntament


Canal Blau ha fet el Documental Vila Nova 1274: